For your nyårslöften

Tänkte bara gå igenom några punkter som folk verkar ha glömt/förträngt nowadays, i nyårslöftenas ära:


1. Kalorier!

Alla fettdieter och fettdoktorer och fettrekommendationer verkar ha fått folk att glömma bort en viktig sak: fett har skyhögt energiinnehåll = kalorier! (kommer ni ihåg? Det där man räknade och hade inpräntade tabeller på på typ... 90talet?)
Vilket leder oss till:

1.1 LCHF är inte nyttigt i sig!
Det finns inget som heter "LCHF-light" eller "min version av LCHF", man kan inte slänga in en "LCHF-kladdkaka" mitt i en GI-diet eller vad man nu håller på med! LCHF bygger just på dynamiken i att man ersätter kolhydraterna med högt fettinnehåll, men man måste vara strikt! Äter man kolhydrater "ibland" kan man inte varva det med LCHF-recept, då vräker man bara i sig en jäkla massa fett! (=kalorier! Sånna där som man går upp i vikt av om man inte förbränner dem!)

1.2 Även nyttigt fett är fett! Ja, det finns jättenyttiga och till och med essentiella fetter i t.ex. avocado, fisk, nötter osv., det har vi lärt oss by now. Men det vi måste komma ihåg är att även nyttiga fetter är fortfarande fett, och har högt energiinnehåll! Alltså, ät nyttiga fetter, men med måtta! Annars går man upp i vikt av det också!

Dessutom finns det fler saker man kan diskutera, typ hjärnan lever på kolhydrater (kan man bli trögtänkt av LCHF?), flera cancer-, tarm- och hjärtsjukdomar ökar risken/förvärras av högt intag av fett och även högt intag av proteiner, osv. (Men det är bara nånting jag har stött på när vi har pluggat anatomi och sjukdomar, inget jag satt mig in i, och fettdoktorn är ju ändå läkare så hon borde ju rimligtvis inte rekommendera nånting man blir dålig av. Så jag säger inget om man ska eller inte ska äta LCHF.)


2. Det komplicerade förbränningshelvetet

Kroppen är inte heller särskilt simpel, den drivs till stor del av hormoner och kemiska reaktioner vi inte kan styra över. (kärleken är blind, någon?) Därför kan man tycka att man gör "allt rätt" och ändå går man inte ner i vikt! Men hur evolverade och avancerade våra hjärnor än är, är våra kroppar kvar på stenåldern. All form av stress försätter kroppen i den så kallade "fight or flight"-reaktionen, vilket bland annat höjer pulsen, gör oss mer uppmärksamma och sänker förbränningen! (helt enkelt för att spara energi till att kunna fly/fäkta)
Saker som höjer stressnivån hos oss är t.ex. när vi prioriterar bort att sova, tränar hårt utan återhämta sig efteråt, (återhämtningen efter ett hårt styrkepass är en hel dag, do not forget!) är konstant stressade över jobb/plugg/träning/handla/umgås/närskajaghinnaallt, osv.
Även att ge kroppen för lite mat sänker förbränningen, det leder ingen vart att svälta sig, det höjer bara stressnivån ännu mer! (okej, det leder naturligtvis nån vart, men inte på ett bra sätt, man mår varken bra eller får en snygg, fräsch och pigg kropp. Och man tappar hår!)


3. Muskler är inte djävulen!

Väldigt många (jag, länge) tjejer har fått för sig att tränar man styrketräning får man automatiskt en bodybuilderkropp! Så är det naturligtvis inte, fråga bara första bästa kille så får du säkerligen höra om hur "jääävla lång tid det tar att bygga!", och då hjälper ändå testosteron till med byggandet, något som vi brudar som bekant inte har något överflöd av.
Det muskler å andra sidan gör är att förbränna, och de förbränner sjukt mycket! Varför tror ni annars att t.ex. Twilight-Jacob var tvungen att bära med sig matlådor med "kött och potatis" vart han än gick och äta varannan timme? För att annars skulle hans jättevarulvsmuskler börja bryta ner sig själva på grund av sin jättehöga förbränning!
Nu vill vi ju inte ha muskler som honom, men bara keep in mind att stora muskler förbränner mest, så satsa på tunga lyft med rumpan, låren och ryggen!



4. Kort och intensivt is the shit


Långa konditionspass, en miljard lyft med lätta vikter, det är grejen för att bli smal! Har vi väl alltid lärt oss? Men nja. Självklart blir man mer vältränad och förmodligen går ner vi vikt bara man tränar nånting överhuvudtaget. Men långsam, utdragen, likformig träning sliter på och utmanar inte kroppen, den vänjer sig t.ex. vid ditt långdistanspass och ställer in förbränningen på så låg nivå som möjligt. (för kroppen vill ju inte svälta ihjäl, så den gör allt för att inte förbränna! Kul att man är motarbetad av sin egen kropp!)
Intervaller, snabba sprintar, tunga vikter och få repetitioner, det är däremot övningar som utmanar kroppen, tvingar den till att öka puls, kondition och förbränning och dessutom - ökar efterförbränningen markant!



Tunga vikter och få repetitioner får förmodligen de flesta tjejer att rygga tillbaka och få skräckbilder av bodybuilder"kvinnor" i huvudet, men kom ihåg - muskler förbränner fett som as! (Och: det tar TID att bygga muskler!)
Dessutom finns det en ytterligare fördel med snabba, intensiva pass - de minskar stressen! Jag menar, ett intensivt pass på 20-30 min är väl lättare att passa in i schemat än ett konditionspass på 1-1,5h? Och så lite styrka på det. Och så duschen. Och tiden till och från gymmet. Inte helt lätt att hitta 2-3 timmar 4 gånger i veckan va?

Which brings us to: Olga Rönnberg

Att hitta hennes blogg har verkligen förändrat mycket av min inställning till mat och träning. Hon följer inga galna dieter, hon äter smart. Och framförallt, hon tränar smart! (har man 5 barn måste man helt enkelt vara smart för att hitta tiden)
Gå in på hennes blogg och använd sökfuktionen, kategorier eller taggar, hon har massor av bra tips på intensiva pass, ofta med smarta, kombinerade övningar så att man slår två flugor i en smäll och tränar både styrka och kondition på under 30 min.
Och: hon tränar sjukt hårt och tungt, och ser ut såhär:



Inga skräckbodybuildermuskler så långt ögat når! Eller?


Och slutligen:
5. Kolhydrater är inte heller djävulen!

Kolhydrater är inte dåliga, snabba kolhydrater och vitt mjöl är dåligt! Men bra kolhydrater, fullkorn, flerkorn, frön, gryn, osv., är det inget fel på! De är till och med väldigt bra att ha i samband med träning, för att inte slita på och bryta ner kroppen. Man måste bara veta när de passar!
Olga rekommenderar t.ex. att man äter mer kolhydrater på morgonen/förmiddagen, mindre till lunch och ännu mindre eller inga till middag, på grund av att förbränningen är högre när man vaknar och blir successivt lägre och lägre under dagen. (hormonerna igen!) Däremot, om man bryter av med träning höjer man förbränningen ett tag igen, och t.ex. före ett konditionspass (ca 2 h före) är det väldigt viktigt att man fyller på med kolhydrater för att bara förbränna fett och inte musklerna. Logiken är att man laddar kolhydratslagren så att kroppen har nåt att ta av medans man tränar och behöver inte bryta ner musklerna (fettet tar för lång tid att "få loss" för kroppen), men sen låter man efterförbränningen bryta ner fettet!
Och då vill man ju ha så hög efterförbränning som möjligt ---> intensiv intervallträning!


________________________________________________________


Ja, det där var väl typ vad jag ville dela med mig av! Jag tränade rätt duktigt enligt Olga's tips och övningar i våras, och det var faktiskt första gången i hela mitt liv jag har märkt av skillnad i min kondition! Intervaller är verkligen något jag rekommenderar, till alla!

Jag hoppas ni tar texterna med en nypa salt, försökte vara lite rolig! ;) Och som alla som känner mig vet lever jag knappast efter de här reglerna själv! Heh. Men jag har dem ändå i huvudet och hoppas att nån gång ska jag "få till det" och inte falla tillbaka i samma gamla vanor!

Lycka till med det nya året! :D

Kommentarer
Postat av: Emma

Haha :) ja bara att vi kör då!!

2012-01-04 @ 16:21:11
URL: http://emmaishemma.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Är jag naiv som tror att alla kan det där? :)

2012-01-05 @ 08:21:19
Postat av: Malin

Mimmi: Ja det tror jag, med tanke på att jag ser folk hela tiden som gör helt fel! ;P (vilket inspirerade mig till att skriva!)

2012-01-05 @ 11:48:56
URL: http://barbamalin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0